100 jaar voetbal in Wagenberg vastgelegd in hardcover naslagwerk

’13 september verschijnen jubileumboek VCW en voetbalbier Spitske’’

foto bij stukje  't carillon vcw75WAGENBERG – “Het was een olifantsdracht, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Een kloek boekwerk over de historie van VCW, de trots van Wagenberg. Zondag 13 september vindt de bevalling plaats voor de sponsors en Vrienden van VCW. Hoe we dat in het vat gieten hangt af van de maatregelen rondom het coronavirus. Het idee is er al en om het bourgondische karakter van VoetbalClub Wagenberg te onderstrepen wordt dan ook Spitske ‘geboren’, het jubileumbier van VCW, een blond bier van hoge goesting,” lacht Peter Reniers, voorzitter van de jubileumcommissie VCW 75 jaar.

Door Michiel Peeters

 

Reniers was de aanjager van de groep die het jubileum onvergetelijk wou maken met een spetterend feest, een jubileumboek en een speciaal VCW-bier. De laatste twee ingrediënten maken nu het feest 75 jaar VoetbalClub Wagenberg. Corona gooide roet in het eten. 

“We zijn niet compleet, maar de redactie heeft bergen werk verzet om dit naslagwerk vorm te geven. En veel eer is dan toch weggelegd voor Rini van Groesen. Hij zette enorm veel op papier, een fundament van stevig VCW-beton, waarop de redactie van het boek kon bouwen. Daarvoor zijn we hem enorm dankbaar,” zeggen Guido de Vries, Ad Kokke en Johan van der Made. “En John Reniers en Ton Sprangers die nu niet aanwezig zijn, onderstrepen dit,” vult voorzitter Peter Reniers aan.

Het boek over 75 jaar VCW kent als ondertitel ‘Ruim 100 jaar Wagenbergse voetbalhistorie.’  Johan van der Made die samen met Guido de Vries de eindredactie vormde van het kloeke boekwerk pleitte voor die titel. Als heemkundige en lid van heemkundekring De Vlasselt vond hij dat de hele historie van voetbal op Wagenberg niet mocht ontbreken in het boek. 

“Voor 1945 werd er ook al gevoetbald in het dorp. Namen als Willem III, WVV later veranderd in WVC, Germania en Senoritas komen dan voorbij. Allemaal clubs uit de eerste jaren van de twintigste eeuw. VCW zag pas het levenslicht na de bevrijding. Uit het voetbaltoernooi tussen de buurten bij de bevrijdingsfeesten ontstond VCW. En dat is al 75 jaar een blijvertje en ademt niet alleen historie.”

Met dat laatste doelt Van der Made op het bourgondische karakter van de club. Volgens eigen zeggen, is VCW de grondlegger van de tentfeesten. Guus Meeuwis succesnummer ‘Het is een nacht’ zag het levenslicht in de Wagenbergse ‘gouden tent’ volgens redactielid Ton Sprangers. Heel het dorp leeft als de club feest.

Guido de Vries, die samen met Johan van der Made de eindredactie verzorgde, maakte van alle feitjes, verhaaltjes, interviews en statistieken een bondig en leesbaar boek.  Iets wat de oud-journalist van Volkskrant en NRC wel toevertrouwd is. 

De Vries: “Het meeste indruk maakte Dik van Beest op me. Hij zette een ‘feesttraject’ al jaren van te voren uit. Het gouden jubileum van de club begon voor hem al in 1991. Hij legde toen ook al de onbekende Marco Borsato contractueel vast voor een prikkie. Toen hij in 1995 optrad in de feesttent ‘waren dromen voor Dik geen bedrog meer’, het management van Marco zat toen tandenknarsend achter de coulissen toe te kijken hoe Borsato de tent op zijn kop zette.  Dik was een man een een duidelijke toekomstvisie.”

Testament

Veel-inbrenger voor het boek  is feitjesman Ad Kokke. ‘Ik heb thuis 23 van dit soort grote mappen met krantenknipsels en wetenswaardigheden van VCW verzameld. Het is nog lang niet compleet. Zo mis ik nog de trainers uit de beginjaren van de club. Vanaf het begin tot 1960. Als iemand die mij nog kan bezorgen dan kan ik die compleet achterlaten. En doe er dan ook maar meteen foto’s van supporters bij. Wij merkten bij de samenstelling van dit boek dat er die niet zijn. Kan ik mij niet voorstellen.’ Op mijn vraag wat hij met die mappen doet vertelt Ad Kokke. ‘Krijg weleens de opmerking gooi die oude rotzooi nou eens weg, maar ik blader regelmatig in de geschiedenis en dan komen mooie en minder mooie herinneringen bovendrijven. VCW-bloed zal altijd door mijn aderen blijven stromen ook al is het wel eens minder geweest. Alle 23 mappen gaan na mijn verscheiden naar het archief van de club. Daar horen ze thuis.”

Johan van der Made werkte met veel ‘goesting’ aan het boek. “Het is niet alleen bier dat plezier geeft en hongerig maakt. Ook geschiedenis borrelt en maakt het leven aangenaam. Daarom vond ik dat er ook een hoofdstukje ‘voetbal in Wagenberg voor VCW’ in het boek moest komen. Het is namelijk niet zo dat het dorp pas na de bevrijding in de wereld stapte.”

Slimste van de klas

“Wat dat betreft is Johan van der Made een perfecte corrector. Hij streeft perfectie na en daarvan ben ik na meer dan 150 mails goed doordrongen,” lacht Guido de Vries. Hij werd bij de samenstelling van het boek getroffen door de interviews met het mini-meisje Zoë Havermans en het oudste lid Piet Hessels. 

“Zoë antwoordde zo spontaan. Op mijn vraag of ze weleens durft te koppen zei ze:  ‘Dat doen we bij VCW nog niet, maar op school wél. En ik kan het, echt wel. Ik ben trouwens een van de slimste van de klas en ik kijk wel eens af bij Thijmen, die weet alles’. Heerlijk toch dit soort antwoorden. Piet Hessels vertelde nog mooie verhalen over zijn tijd als commando en als  trainer bij de jeugd van VCW. Die drilde hij zoals hij gewend was . ‘In onze tijd speelden we hard, schopten elkaar ondersteboven.’

Het eerste boek wordt binnenkort, ergens in september, uitgereikt aan ? Dat is nog een verrassing volgens jubileumvoorzitter Peter Reniers.

Agenda

Geen evenementen

Volg VCW