Ba(k)kerpraatjes no.128

Ba(k)kerpraatjes met Tijs van Bragt

Door Corné van Dongen

Van
Geboren
Getrouwd met
Kinderen

Functie
Beroep

Tijs van Bragt
06-12-1983
Chantal
4 (samengesteld gezin: 2 van Chantal, 2 van mezelf) Selvie (18),  Gingy (14), Fenna (10) en Quinn (7).
Trainer/ Coach VCW 1
Key Accountmanager EverBake

Vertel eens in chronologische volgorde over jouw actieve periode als voetballer en als trainer?

Als voetballer ben ik bij WDS begonnen en heb daar de gehele jeugd afdeling doorlopen, en kwam op mijn 16e in WDS-1 (4e klasse) terecht. Tussen mijn 18 en 21 jaar heb ik in een vriendenteam (Bier-Team) bij Boeimeer op zaterdag gevoetbald. Uiteindelijk ben ik toch in Boeimeer-1 (3e klasse) gaan spelen en ben daarna overgestapt naar Irene ’58. Dat speelde destijds 5e klasse en we zijn via de nacompetitie naar de 4e klasse gepromoveerd. Door problemen met enkels en knieën ben ik noodgedwongen moeten stoppen. Later heb ik nog wel 8 jaar in Irene-4 gespeeld, dat was toen samen met Jan van Meel. In 2008 heb ik mijn UEFA-C gehaald en ben de jeugd van Irene gaan trainen. Vervolgens ben ik jeugdtrainer geworden bij Madese Boys en ben daar 2 jaar trainer/coach van het hoogste B-team geweest, die speelden toen in de Hoofdklasse. Ad de Jong was toen trainer van de A-jeugd bij Madese Boys. Ik heb toen nog 1 jaar de overstap naar de B-jeugd van Terheijden gemaakt en werd vervolgens in 2013 gevraagd om hoofdtrainer te worden bij Irene ’58. Daar heb ik 3 jaar getraind en we zijn toen gepromoveerd naar de 3e klasse. Voor VCW ben ik 4 jaar trainer geweest bij TPO.

Doe jij nog wel eens aan “latje trappen” aan het eind van de trainingen?

Jazeker, laatst nog gewonnen van Toine van Oers, daar heb ik nog een kratje bier van tegoed. Ard Baaij wist laatst van mij te winnen, die heeft dus een kratje van mij tegoed, maar ik zal hem zeker nog een keer opnieuw uitdagen. Wij gaan dan op de 16-meter staan, en proberen de bal op de lat te schieten. Ik vind dat hartstikke gaaf, die competitiestrijd.

Hoe ben jij met VCW in contact gekomen, en kende jij VCW al langer als vereniging?

Na 4 jaar trainer te zijn geweest bij TPO wilde ik toch wel eens mijn grenzen gaan verleggen, en hoorde dat er een vacature vrijkwam bij VCW, toen Arjan Kwaaitaal besloot om naar Madese Boys over te stappen. Ik heb toen op 21 december een erg goed eerste gesprek gehad met Hans Havermans en Jack Rasenberg, en dat klikte zo goed dat ik op 24 december heb getekend, na een 2e gesprek met de voorzitter Peter Reniers. Ik kwam zowel als speler en als trainer altijd al graag bij VCW. Een gezellige dorpsclub waarvan ik denk dat deze goed bij mij past.

Waar kom jij precies vandaan, en waar ben jij opgegroeid?

Ik ben opgegroeid in de Haagse Beemden in Breda. Tot mijn 19 jaar heb ik in bij mijn ouders thuis gewoond, vlak in de buurt van het terrein van WDS. Daarna ben ik op mezelf gaan wonen.

Waar heb jij tot nu toe de beste ervaringen als trainer gehad?

Qua prestaties bij Irene ’58, die promotie was natuurlijk uniek voor zo’n kleine vereniging. De fijnste herinneringen heb ik echter aan TPO, dat waren daar zulke lieve, fijne mensen, die daarnaast ook alle aandacht hadden voor mijn gezin.

Wie vind jij de beste trainer in de eredivisie?

Arne Slot, terwijl ik helemaal geen Feijenoord aanhanger ben, en natuurlijk Ron Jans, die het erg goed doet bij Twente.

Kun jij wat meer vertellen over jouw functie als Key Accountmanager bij EverBake en jouw verleden als brood en banketbakker?

Na de middelbare school heb ik in 3 jaar de bakkers-opleiding doorlopen, en ben als bakker begonnen bij Dikke Mik in Breda. Na ruim 2 jaar ben ik verkast naar Bakkerij van Hassel in Wernhout, waar ik ruim 7 jaar als brood bakker heb gewerkt. Mijn toenmalige baas gaf aan dat ik naast bakker veel meer Sales eigenschappen had, en ik ben mij toen vervolgens meer gaan focussen op het terrein van vertegenwoordiger, en ben bij Dübör aan de slag gegaan, waar ik later ook mijn huidige vrouw heb leren kennen.

In 2022 ben ik overgestapt naar EverBake, waar ik mezelf vooral bezig houd met inrichtingen van bakkerijen, en advies op het gebied van “Bake-ware” ; koppels, bakplaten en allerlei RVS bak-vormen. Verder ben ik ook gespecialiseerd in ovens, rijskasten etc. Op dit gebied heb ik ook regelmatig contact met de bakkers van Dongen!

Wat vind jij het mooiste aan het Bakkersvak?

De passie die bakkers in hun producten leggen, een goede bakker staat voor zijn product. Het ’s nachts werken ging mij op een gegeven moment wel tegenstaan, hetgeen ook de belangrijkste reden is dat ik ben gestopt. Het wordt voor zelfstandige bakkers, zoals jouw broers en neven, ook steeds moeilijker om goed en gemotiveerd personeel te vinden, die bereid zijn om zoveel uren te maken, en voornamelijk ook nacht-uren te draaien.

Heb jij ook wel eens zelf als Bakker een prijs gewonnen?

Nee, zelf heb ik nooit prijzen gewonnen, maar ik deed ook nooit mee aan wedstrijden.

Wat zou volgens jou de beste oplossing zijn voor alle Nederlandse Bakkers om de extreem hoge energie-prijzen het hoofd te kunnen bieden?

Zorgen dat je een vast energie-contract hebt afgesloten, maar dat is achteraf natuurlijk gemakkelijk praten, wie had nou verwacht dat we in een dergelijke situatie terecht zouden komen. Ik denk wel dat elektrische ovens de toekomst gaan worden, al vraagt dat wel de nodige aanpassingen aan de stroomvoorzieningen. Voor elektrische ovens heb je een hoog amperage nodig, en het is haast noodzakelijk om dan zelf een transformator huisje te hebben.

Wat was voor jou de belangrijkste reden dat jij niet bent ingegaan op het aanbod van TPO vorig seizoen, om jouw contract daar te verlengen?

Na 4 jaar TPO wilde ik wel een keer mijn horizon gaan verbreden, en ik wilde weer de prestatiedruk gaan voelen, zoals nu bijvoorbeeld om VCW voor de 4e klasse te behouden. Vooral met die vreemde regels, waarbij de onderste 3 teams rechtstreeks degraderen, en de 3 teams daarboven nacompetitie moeten gaan spelen. We doen het tot nu toe als VCW niet slecht, we krijgen weinig doelpunten tegen, dus defensief zit het wel goed, al moeten we offensief wel beter worden.

Heb jij nog wel eens contact met Henk van Boxtel bij TPO, die in het verleden ook trainer is geweest van VCW?

Nee, nu niet meer, maar Henk is een fijne vent, waar ik altijd goed mee heb kunnen samenwerken en veel van heb opgestoken.

Wat zijn jouw ambities als trainer voor de komende 5 jaar?

Ik heb onlangs natuurlijk voor 1 jaar bijgetekend bij VCW, en kijk erg uit naar de komende tijd om ons op deze manier te handhaven in de 4e klasse. Misschien wordt ik ooit nog wel eens jeugdtrainer bij mijn zoon in Oosterhout, maar verder kijk ik niet te ver vooruit. Ik heb ook nog overwogen om de trainers papieren voor UEFA B te gaan halen, maar ik heb het op dit moment al druk genoeg, we hebben net een nieuw huis, en ik wil ook de nodige tijd aan mijn gezin kunnen blijven besteden.

Heb jij specifieke afspraken gemaakt met de spelers van de VCW-selectie, en noem er eens een paar?

Voor afmeldingen moeten de spelers mij bellen, dus niet via Whatsapp, en ze moeten natuurlijk een geldige reden voor de afmelding hebben. Ik wil dat iedereen open en eerlijk naar elkaar toe is, dat ben ik zelf ook. De opkomst op de trainingen is nog steeds goed, dus dat is positief.

Ja/Nee

 • Ben jij echt zo’n ijdel mannetje? Ja.
 • Drink jij na een kater de volgende ochtend weer z.s.m. opnieuw een biertje? Ja.
 • Vind jij Moerdijk ook zo’n gat? Ja.
 • Ga jij ook veel tijd besteden aan VCW 2? Ja.
 • En aan de jeugdspelers? Ja (moet wel meer).
 • Gaan jullie met VCW-1 in de top-5 eindigen? Top 8 is al een Top Prestatie.
 • Weet jij wie de beste voetballer aller tijden is van VCW? Ja (Jan van Meel toch???).
 • Ben jij van plan om na de trainingen en wedstrijden ook regelmatig te blijven hangen in de kantine van VCW? Ja.
 • Ben jij ook 4x gevaccineerd tegen Corona? Nee (geen 4x).
 • Heb jij ook zo’n hekel aan die Wappies in Nederland? Ja.
 • Kun jij als ex-bakker ook nog steeds op commando slapen? Ja.
 • Stoor jij je aan het feit dat de meeste spelers van de selectie er weinig rekening mee houden op zaterdagavond? Ja.
 • Wordt het steeds moeilijker om jonge gasten te motiveren? Nee.
 • Wint het huidige VCW-1 team van TPO-1? Ja.
 • En van Irene-1? Ja.

Wat zou jouw opstelling zijn bij het huidige Nederlands Elftal?

Formatie 4-3-3

 1. Bijlow
 2. Van Dijk
 3. Boyd Lucassen
 4. Aké
 5. Dumfries
 6. Timber
 7. Thom Haye
 8. Dilrosun
 9. Sydney van Hooijdonk
 10. Simons
 11. Depay

Wat is volgens jou de belangrijkste reden dat Irene uit Den Hout is gedegradeerd afgelopen seizoen?

Gebrek aan motivatie om op zondag te voetballen.

Waarom kreeg jij het niet voor elkaar om een paar goede spelers van het huidige Irene vast te leggen voor VCW 1?

Hun ambitie lag meer bij het thuisfront, 2 van de beoogde spelers zijn ook al gestopt met voetballen. Eén speler wilde graag trouw blijven aan Irene.

Vorige seizoen tijdens de wedstrijd De Schutters – TPO viel jij zelf al na een paar seconden uit met een hamstring “blessure”, waardoor de wedstrijd moest worden gestaakt, vanwege te weinig spelers op het veld aan jullie kant. Hoe kijk jij daar nu op terug?

Als ik het anders had kunnen doen, had ik het gedaan, maar de tegenstander wilde maar niet meewerken, ook niet met het verzetten van de wedstrijd. Misschien was het dom als trainer, maar ik heb bewust voor mijn spelers gekozen. Daarnaast heb ik wel de lach op de gezichten van sommige mensen gekregen, door deze iets wat humoristische actie.

Wat zijn jouw hobby’s naast het voetballen?

Koken, ik ben ook altijd in de weer met de kinderen in de keuken, en er komen vaak vrienden bij ons over de vloer, waarvoor ik dan iets lekkers kook. Ik heb geen specialiteiten, ik kook gewoon van alles wat. Fietsen met de vrouw, en in het algemeen zo veel mogelijk tijd spenderen met mijn gezin.

Klopt het dat jij laatst een trainingsavond hebt overgeslagen bij VCW omdat jouw vrouw jarig was?

Ja, inderdaad. Ik moet wel duidelijk zeggen dat dit tijdens mijn vakantie was, op een dag in een pretpark, toen ik ook de kinderen de hele dag bij mij had.

Is dat voor een speler van VCW-1 ook een geldig excuus om zich af te melden voor een training?

Nee, maar mochten ze bovenstaande afmelding van mij aangrijpen als excuus, kan ik hen duidelijk uitleggen, dat de situatie toch iets anders was, dan de meesten denken.

Waar heb jij jouw vrouw ten huwelijk gevraagd?

In eerste instantie als grap in de kantine van Irene na het behalen van het kampioenschap, maar daarna voor het echie in een hotelkamer in Arcen, met rozenblaadjes erbij en alles er op en er aan.

Verplichte keuze

 • Trainer of coach? Coach.
 • Trainen op techniek of op conditie? Op conditie.
 • Scorende speler of dragende speler? Dragende speler.
 • Teamspeler of individueel talent? Individueel talent.
 • Winnen met slecht voetbal of verliezen met mooi voetbal? Winnen met slecht voetbal.
 • Een avondje NAC of een avondje stappen? Avondje NAC.
 • Een speler die vroeg op bed ligt met een stuk in zijn kraag of één die laat gaat slapen en heel de avond seks heeft gehad? Een die Seks heeft gehad.
 • Brood- of banketbakker? Broodbakker (Banketbakker is voor mietjes).
 • Wit of Bruin brood? Bruin brood.
 • Zelenski of Poetin? Zelenski.
 • Zomertijd of wintertijd? Zomertijd.
 • Ajax of Feijenoord? Feijenoord (ik ben anti-Ajax).
 • Koeman of Frank de Boer? Koeman.
 • TPO of Irene? TPO.

De keuze van

 • Muziek: Nederlandstalig.
 • Film: Green Street Hooligans.
 • TV-programma: Lingo.
 • Eten: Garnalen in knoflooksaus.
 • Drank: Bier.
 • Vrouw: Romy Monteiro.
 • Boek: Snelle Jelle.
 • Stad: Breda.
 • Sport: Voetbal.
 • Sexy: Mijn vrouw in lingerie.
 • Hekel aan: Willem 2.
 • Vakantie: Frankrijk.
 • Club: NAC.
 • Bar: Krisje Aan De Haven.

Heb jij al kennis gemaakt met de vijfde Kolonne van VCW, en kun jij goed tegen kritiek, vlak na een verloren wedstrijd?

Jazeker, ze mogen van mij alles zeggen na de wedstrijd, zeker ook als het terechte kritiek is. Ik ben zelf recht voor zijn raap, en ga mij ook niet veranderen, en dat mogen anderen ook zeker naar mij toe zijn. Ik loop ook altijd wel even een rondje in de kantine na de wedstrijd, om een praatje te maken. Ik ben ook vrij fanatiek langs de zijlijn, maar dat doe ik voornamelijk om mijn team op te zwepen. Maar na de wedstrijd kan ik weer snel relativeren.

Wat vind jij van het niveau van het huidige vrouwenvoetbal?

Dat wordt steeds beter, omdat ook steeds meer meisjes gaan voetballen.

Zie jij jezelf ooit nog wel eens als coach van een damesteam?

Nee, beslist niet, we leven in de tijd dat alles onder een vergrootglas wordt gelegd. Ik leg nog wel eens een hand op de schouder van een speler, en voor je het weet, wordt dat verkeerd uitgelegd. Wat dat betreft is het een gevaarlijke tijd, waar je altijd alert moet zijn.

Wat doet jouw vrouw precies in het dagelijkse leven?

Zij doet de financiële administratie bij  Haan Petrol Brandstoffen in Oosterhout, zij hebben 140 bemande tankstations, waar zij de financiële administratie voor verzorgt.

Wil jij nog ergens op terugkomen?

Nee, nergens op, ik sta altijd volledig achter mijn antwoorden.

Laatste mop?

Er zitten 3 mannen op een motor, eentje voorRob, eentje achterRob, wie zit er in het midden?  Antwoord: Rob.

2023-05-05T10:07:48+02:00
Ga naar de bovenkant